Tags

, , , , , , ,

IMG_20130111_173307

Przepis zainspirowany po części brakiem w polskich sklepach naprawdę smacznej granoli, tęsknotą za orzechową lub ‘zimową’ granolą Tesco Finest… a po części napotkanym w magazynie Smak (no.1/2012) przepisem na Domową granolę kokosowo-migdałową autorstwa Małgorzaty Minty.

składniki:

1/2 szklanki otrębów żytnich

2 szklanki płatków owsianych górskich ekstra

1/2 szklanki zarodków pszennych

3/4 szklanki płatków migdałowych

1/2 szklanki orzechów laskowych

1/2 szklanki orzechów włoskich

5 łyżek miodu (2 łyżki gryczanego, 3 łyżki lipowego)

4 – 5 łyżki oleju

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 szkladnki rodzynków

wykonanie:

> Piekarnik nagrzać do ok. 125C. Blachę wysmarować cienką warstwą masła.

> W misce wymieszać wszystkie suche składniki oprócz rodzynków. W dużym kubku rozmieszać miód z odrobiną ciepłej (nie gorącej!) wody, dodać olej i wszystko dobrze wymieszać.

> Miód z olejem wlać do miski z suchymi składnikami i dobrze wymieszać. Rozłożyć wszystko równomiernie na blachę.

> Wstawić do piekarnika. Piec około godziny, często mieszając granolę łopatką aby płatki i orzeczy ładnie się zrumieniły.

> Ostudzić. Wymieszać z rodzynkami i przełożyć do szczelnie zamykanego słoika.

IMG_20130205_011747