Tags

, , , , ,

Flapjack czyli baton musli, tradycyjnie składający się z płatków owsianych, masła, cukru trzcinowego i złotego syropu (golden syrup). Do podstawowych składników można dodać ulubione orzeczy, suszone owoce lub kawałki czekolady – wariacje są nieograniczone. Tym razem wybrałam żurawinę, suszone śliwki i płatki migdałów.

Przepis, na którym bazowałam pochodzi ze strony BBC.

składniki:

150 g masła

80 g cukru trzcinowego

100 g golden syrup  (lub miodu)

250 g błyskawicznych płatków owsianych

80 g suszonej żurawiny

40 g płatków migdałowych

60 g suszonych śliwek (pokrojonych na drobne kawałki)

wykonanie:

> Rozgrzej piekarnik do 180 C. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wysmaruj masłem.

> Na dużej patelni na średnim ogniu rozpuść masło, syrop i cukier. Dodaj wszystkie suche składniki i dobrze wymieszaj. Masę przełóż do formy i wyrównaj wierzch.

> Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut lub do momentu aż flapjack nabierze złocistego koloru.

> Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Po około 25 minutach można spóbować wyjąć ciasto z formy i pokroić.