czyli znowu czytam o jedzeniu… a tym razem o niezwykłej kulinarnej imprezie – Cook It Raw.

Cook It Raw: Suwałki

Cook It Raw to swoiste kilkudniowe “turnusy” dla kilkunastu najlepszych szefów kuchni na świecie – zdobywców gwiazdek Michelin i szefów restauracji od lat widniejących w rankingu S.Pellegrino i Aqua Panna The World’s 50 Best Restaurants.  Spotykają się w różnych miejscach na świecie znanych z niezwyklego bogactwa naturalnego i tradycji kulinarnych. Przez kilka dni z pomocą miejscowych hodowców, myśliwych, farmerów, wytwórców poznają region i jego zasoby naturalne. Na koniec swojego pobytu wspólnie gotują uroczystą kolację bazując na lokalnych składnikach oraz nowo-poznanych tradycjach, przepisach i metodach przygotowywania potraw. Gośćmi są ludzie, którzy byli ich przewodnikami po regionie… plus garstka dziennikarzy kulinarnych.

“Cook It Raw to bardziej konceptualny think tank niż impreza kulinarna. Raw promuje bycie pomysłowym i zaradnym w użyciu naturalnych składników charakterystycznych dla danego miejsca i pory roku. Używamy wyobraźni aby zaoszczędzić energię, kreatywności zamiast technologii. Chcemy zainspirować ludzi do gotowania z własnych pól, lasów i przydomowych ogródków, pozostawania w zgodzie z porami roku” – powiedział Alessandro Porcelli, założyciel i organizator CIR*.

W tym roku, piąta edycja Cook It Raw odbyła się (25-30 sierpnia) na Suwalszczyźnie.

COOK IT RAW POLAND 2012:

> Albert Adrià, Tickets i 41º Experience | Barcelona, Hiszpania – współtwórca legendarnej elBulli (Roses, Hiszpania)

> Iñaki Aizpitarte, Le Chateaubriand | Paryż, Francja – 2012 World’s 50 Best Restaurants Awards No.15

> Wojciech Modest Amaro, Atelier Amaro | Warszawa, Polska – Michelin Rising Star

> Pascal Barbot, L’Astrance | Paryż, Francja – 2012 World’s 50 Best Restaurants Awards No.18, Michelin Stars: ***

> Claude Bosi, Hibiscus | Londyn, Wielka Brytania – 2012 World’s 100 Best Restaurants Awards No.94, Michelin Stars: **

> Mauro Colagreco, Mirazur | Menton, Francja – 2012 World’s 50 Best Restaurants Awards No.24, Michelin Stars: **

> Kobe Desramaults, In de Wulf | Dranouter, Belgia – 2012 World’s 100 Best Restaurants Awards No.92, Michelin Stars: *

> Alexandre Gauthier, La Grenouillere | La Madeleine sous Montreuil, Francja – 2012 World’s 100 Best Restaurants Awards No.81, Michelin Stars: *

> Magnus Nilsson, Faviken Magasinset | Jarpen, Szwecja – 2012 World’s 50 Best Restaurants Awards No.34

> Petter Nilsson, La Gazzetta | Paryż, Francja

> Daniel Patterson, Coi | San Francisco, USA – 2012 World’s 100 Best Restaurants Awards No.58, Michelin Stars: **

> Rene Redzepi, Noma | Kopenhaga, Dania – 2012 World’s 50 Best Restaurants Awards No.1, Michelin Stars: **

> Ana Ros, Hisa Franko | Kobarid, Słowenia

> Davide Scabin, Combal.Zero | Turyn, Włochy – 2012 World’s 100 Best Restaurants Awards No.59, Michelin Stars: **

> Ben Shewry, Attica | Melbourne, Australia – 2012 World’s 100 Best Restaurants Awards No.63

The philosophy of Cook it Raw encourages cultural exchange and mutual understanding, fosters the sharing and developing of skills and knowledge between different traditions. On a very simple, human level, it builds friendships and a spirit of collaboration between chefs and the members of the local community in a host country.* – Alessandro Porcelli.

POPRZEDNIE EDYCJE:

1. 2009: Dania, Kopenhaga – “The Beginning”

2. 2010: Włochy, region Friuli Venezia Giulia, Collio – “Winter Was Hard”

3. 2011: Finlandia, Laponia – “Into The Wild”

4. 2011: Japonia, prefektura Ishikawa – “Shoku-do / The Way of Food”

PRASÓWKA:

COok It raw poland 2012:

Sławy światowej kuchni gotują Suwalszczyznę | Małgorzata Minta, Gazeta Wyborcza, 25/08/2012

Na co dzień gotują w kilkunastu cenionych, rozrzuconych po całym świecie restauracjach. Od niedzieli do czwartku będą szukać w lasach, łąkach i jeziorach Suwalszczyzny oryginalnych, czasem zapomnianych składników do swoich kulinarnych kreacji…

Kozak rozmawia z Redzepim i wyjątkowo nie gryzie | Aga Kozak, Zwierciadło.pl, 29/08/2012

Od wielu lat kocham się w Rene Redzepim. Fakt. Nie mogę przeżyć, że nie poczekał na mnie i ożenił się ze swoją kelnerką. Ale dlaczego właściwie właśnie w nim się kocham?…

– wywiad z Rene Redzepim – szefem kopenhaskiej Nomy – najlepszej restauracji na świecie według rankingu S.Pellegrino – The World’s 50 Best Restaurants.

Rene Redzepi: Mam się lepiej niż kiedykolwiek | MagazynSmak.pl, 30/08/2012

Niekwestionowana gwiazda na gastronomicznym niebie, szef kopenhaskiej Nomy, która trzykrotnie z rzędu zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata, właśnie po raz pierwszy odwiedził Polskę…

Szefowie kuchni z całego świata na Suwalszczyźnie. COKK IT RAW | Monika Kosz-Koszewska, Gazeta.pl Białystok, 22/08/2012

Chcą poznać regionalną kuchnię i gotować z ekologicznych produktów. Dowiedzą się, co to sękacze czy kartacze. Najlepsi kucharze z organizacji Cook it Raw przyjadą na Suwalszczyznę, a wraz z nimi dziennikarze “The New York Timesa” czy “The Guardian”, powstanie też dokument o tutejszych specjałach…

Nazbieraj mi chabrów: Cook It Raw w Polsce! | Zbigniew Kmieć, MagazynSmak.pl, 6/09/2012

Kilka miesięcy temu, kiedy Wojtek Modest Amaro opowiadał , że do Polski przyjadą najlepsi kucharze świata, by gotować to, co złowią, znajdą w lesie czy upolują, średnio chciało mi się w to wierzyć…

Cook it Raw w Polsce. “Trzópek” na talerzu | Marta Więckowska, CentrumPR, 05/09/2012

Cook it Raw Poland już za nami. Najwybitniejsi kucharze z całego świata stworzyli dania inspirowane tradycjami kulinarnymi Suwalszczyzny. René Redzepi z kopenhaskiej Nomy zaskoczył wszystkich potrawą, skomponowaną w wyrazie uznania dla talentu Roberta Trzópka i Piotra Piątka.

15 najlepszych kucharzy świata w Polsce! | Magazyn Kuchnia, 21/08/2012

Projekt Cook it Raw jest platformą wymiany myśli najbardziej kreatywnych szefów kuchni na świecie. Spotykają się w różnych miejscach na świcie, aby czerpać pomysły, poznawać lokalne smaki i uczyć się od siebie nawzajem…

Najlepsi szefowie świata na Suwalszczyźnie | Zwierciadło.pl, 27/08/2012

Cook It Raw | Stefano Bonili, Gazzetta Gastronomica, 2/09/2012

Cook it Raw Poland 2012: Adrià, Redzepi, Shewry, More | Paula Forbes, Eater.com, 30/08/2012

ARTYKUły o poprzednich edycjach:

Cook It Raw 2, Winter Was Hard | Carla Capalbo, Stirring Words. Magazine of The Guild Of The Food Writers, 19/07/2010

What happens when you put thirteen cutting-edge chefs together with a score of international food writers and critics, and drop them for three days into the sub-zero, winter landscape of Friuli Venezia Giulia?…

Cook It Raw | Bruce Palling, Gastroenophile, 10/04/2011

What do Santa Claus and the 2005 Muhammad cartoons controversy in Denmark have to do with a new food movement? Well, plenty…

Cook It Raw 2011, Japan | Pat Nourse, Gourmet Traveller Australia, 2/2012

Into the woods.As if foraging in Japanese forests and netting your own ducks weren’t challenge enough, the latest Cook It Raw festival threw art into the mix…

Anthony Bourdain Heads to Cook It Raw | Patrise Shuttlesworth, The Politics of Food, Houston Press, 3/07/2012

What does the chef and owner of the world’s best restaurant do in his spare time? He finds ways to make cooking more challenging and intellectually stimulating…

Cook It Raw 2011 In Lapland | Andreja, Carped Diem Club Blog, 10/09/2010

Cook It Raw is a very special culinary event. It is the brainchild of Academy member Alessandro Porcelli, and is run in conjunction with Andrea Petrini and Carla Capaldo…

Cook It Raw: Top Chefs in Japan | Adam Sachs, Travel And Leisure, 5/2012

Fifteen of the world’s top chefs spend four days at Japan’s Cook It Raw event—the year’s biggest culinary frat party…

Lichen and Reindeer: Cook It Raw in Lapland | Lisa Abend, Time, 28/09/2010

It was somewhere between the lichen-foraging and the reindeer slaughter that Claude Bosi decided to roast potatoes in the sauna…

Cook It Raw | kontraPLAN, 29/03/2012

Can you make gastronomy and ecology go together? A dozen international chefs who met in Copenhagen two years ago have set out precisely to ask this question, but also to give answers to it…

Cook it Raw – new trend in haute cuisine | Vanessa Viara, LUXOS

If your idea of a chef is someone who spends his or her working life in the kitchen, think again. In 2009, while the city of Copenhagen was gearing up to coping with climate change, a small group of individuals in the same city were involved in discussions on a similarly ‘green’ topic, but from a different point of view, utilizing principally smell, taste, sound and sight, rather than words…

Zapoluj na kolację: Cook it Raw | Aneta Kołaszewska, Forbes, 28/10/2011

Uwielbienie dla surowizny i najprostszych technik gotowania to nowy trend kulinarny. Co zabawne, promują go najbardziej awangardowi i zazwyczaj stosujący najbardziej zaawansowane technologie kucharze świata. Ale tylko na imprezie Cook it Raw…

With the World’s Best Young Chefs — “Cooking It Raw” in Pasolini Country | Barry Yourgrau, The Huffington Post, 9/02/2010

Thirteen of the world’s best young chefs gathered last month for the 2nd freewheeling Cook It Raw! culinary event, this year held in the trendsetting wine-region of Collio in Friuli, on Italy’s border with Slovenia. The theme: “Winter Was Hard.”…

Master chefs ‘Cook It Raw’ | Amy Serafin, The Star Online, 16/11/2010

Master chefs are stepping out into the wild to explore gastronomic possibilities…

WEBY:

> Cook It Raw Poland – profil na Facebooku

> Cook It Raw – oficjalna strona projektu

> Taste Hunter – zdjęcia z Cook It Raw Poland 2012

> Kanał Vimeo 

FILMY:

“Cook It Raw: Winter Was Hard” reż. Colin Solal Cardo – Cook It Raw Italy (Colio) – 2010

Dłuższa wersja tego filmu jest dostępna na stronie jednego ze sponsorów CIR – Nespresso.

“Cook It Raw: The Foraging Chefs” | Redvisitor.com – Cook It Raw Finland (Lapland) – 2011

Więcej filmów – głównie wywiadów z uczestnikami poszczególnych edycji Cook It Raw można znaleźć na youtube’owych kanałach: CookItRaw2010 i CookitRawLapland.