Tags

, , , , ,

Klasyka… ale wymaga sporo cierpliwości. Tym razem bazowałam na przepisie z “330 vegetarian recipes for health” (edited by Nicola Graimes, wyd. Hermes House).

Zupa cebulowa na Kulinarnej Osi Czasu.

składniki (4 porcje):

4 duże cebule

2 łyżki oleju słonecznikowego

2 łyżki masła

900 ml bulionu warzywnego

4 kromki bagietki lub innego ulubionego pieczywa

40-50 g tartego sera gruyere albo cheddara

sól i świeżo zmielony pieprz

wykonanie:

> Obierz i pokrój wszystkie cebule na ćwiartki a następnie pokrój w cienkie plastry lub na 5 mm kostkę. W głębokim rondlu rozgrzej olej i masło.

> Smaż cebule przez kilka minut na dużym ogniu, ciągle mieszając.

> Zredukuj ogień i gotuj cebulę przez 45-60 minut. Początkowo, cebula wymaga mieszania raz na jakiś czas ale w miarę jak zaczyna zmieniać kolor, trzeba ją mieszać częściej. Cebula stopniowo nabiera złotego koloru, po czym dość szybko brązowieje, trzeba więc mieszać ją nieustannie i uważać żeby się nie przypaliła.

> Kiedy cebula nabierze pięknego mahoniowego koloru dodaj bulion. Gotuj na niedużym ogniu przez następne 30 minut pod częsciowym przykryciem. Później dopraw solą i pieprzem.

> Rozgrzej piekarnik i ustaw funkcję grill. Stostuj kromki bagietki. Nalej zupę do żaroodpornych miseczek i do każdej porcji włóż kromkę bagietki. Posyp startym serem, wstaw do piekarnika i zapiekaj przez kilka minut. Przed podaniem posyp świeżo zmielonym pieprzem.