Tags

, , , , , , , ,

Jak wynika z mojego skromnego rozpoznania, danie to powstało w połowie ubiegłego wieku a pierwsza wzmianka pojawiła się w literaturze (powieść Terito a morte Raffaele La Capria) w 1961 roku.

Podstawowymi składnikami sago alla puttanesca są: pomidory, oliwki, kapary, fileciki anchois, czosnek i płatki chilli. Na poniższy przepis natrafiłam w magazynie delicious. (maj 2010). Mega proste i mega smaczne : )

składniki (2 porcje):

200 g spaghetti

1/4 ciabatty

mała garść listków świeżego tymianku

1 czerwona cebula, pokrojona w plastry

2 ząbki czosnku

szczypta płatków chilli

6 filecików anchois w oleju, odsączonych i drobno pokrojonych (ale bez obaw można dodać ich więcej)

100 g suszonych pomidorów w oleju

100 g oliwek

wykonanie:

> Rozgrzej grill w piekarniku do ok. 160C. Ugotuj spaghetti al dente według zaleceń na opakowaniu. Odcedź, skrop oliwą z oliwek i odstaw na bok. W międzyczasie rozłóż pokruszoną ciabattę na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Skrop oliwą z oliwek i posyp liśćmi tymianku, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem a następnie grilluj przez kilka minut aż okruchy będą chrupkie i złociste. Wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.

> Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu aż zmięknie ale nie ściemnieje. Dodaj drobno pokrojony  czosnek, chillii i anchois, smaż przez minutę. Dodaj pomidory i oliwki, smaż przez kolejną minutę lub dwie.

> Przełóż makaran na patelnię i wymieszaj, podgrzewaj przez 1-2 minuty.

> Serwuj posypane okruchami grillowanej ciabatty.

Spaghetti alla puttanesca posypane grillowanymi okruchami ciabatty z ziołami.