Tags

, , ,

Krem cukiniowo-imbirowy to bardzo aromatyczna i rozgrzewająca (bardziej odpowiednia na zimowe dni), super prosta i ekspresowa w przygotowaniu zupa z kategorii “kuchni budżetowej” (tanie i łatwo osiągalne składniki). Przepis znalazłam w newsletterze serwisu Ugotuj.to.

składniki:

2 łyżki oliwy

3 szalotki (drobno posiekane)

1 łyżka świeżego imbiru (startego na tarce)

500g cukinii (ze skórką, pokrojonej w kostkę)

3 szklanki wywaru drobiowego lub warzywnego

sól i pieprz

wykonanie:

> W garnku na oliwie smażymy cebulę, aż będzie miękka i półprzeźroczysta (około 3-5 minut).

> Dodajemy imbir, cukinię i wywar.

> Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.

> Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem.

> Doprawiamy solą i pieprzem.

> Podajemy z kromkami dobrego ciemnego pieczywa.

galeria: