Tags

, , , , , , , ,

Przepis na to wyborne risotto pochodzi z wspomnianej już wcześniej książeczki “200 veggie feasts” Louise Pickford.

składniki:

1,2 litra bulionu warzywnego

350 g ugotowanych buraków pokrojonych w 1,5 cm kostkę

4 łyżki oliwy extra-virgin

1 czerwona cebula, drobno posiekana

2 ząbki czosnku, zgniecione lub drobno posiekane

2 łyżeczki listków świeżego tymianku

300 g ryżu arborio

125 ml czerwonego wina

100 g kremowego sera koziego, pokrojonego w kostkę

100 g orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni i posiekanych (w oryginalnym przepisie były pekanowce)

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

wykonanie:

> Bulion wlej do dużego rondla i dodaj do niego sok z buraków (jeśli warzywa takowy puściły). Całość zagotuj i zmniejsz ogień.

> W międzyczasie, w drugim rondlu rozgrzej olej i dodaj cebulę, czosnek, tymianek, sól i pieprz. Smaż na niedużym ogniu przez około 10 minut aż cebula zmięknie. Dodaj ryż i smaż go przez kolejną minutę, często mieszając do momentu gdy wszystkie ziarenka staną się błyszczące. Dodaj wino, doprowadź do wrzenia i dalej gotuj na dużym ogniu aż ziarenka ryżu wchłoną całą ciecz. Dodaj buraki.

> Dodaj około 150 ml bulionu. Gotuj wszystko na średnim ogniu ciągle mieszając aż ryż wchłonie cały bulion. Powtarzaj tę czynność dodając trochę bulionu za każdym razem do momentu aż ryż będzie al dente a cały bulion zostanie wchłonięty.

> Zdejmij rondel z ognia. Dodaj kostki sera koziego oraz kawałki orzechów. Przykryj i odstaw na 2-3 minuty aby ser się roztopił. Podawaj z rukolą.

galeria: przygotowanie i aranżacja