Tags

, , , , , , ,

Przepis na wyśmienite w smaku, lekko ostrawe grzyby nadziewane mieszanką fety i szpinaku pochodzi z internetowej strony brytyjskiego magazynu “delicious.“.

składniki:

8 dużych pieczarek polnych (field mushrooms)

4 łyżki oliwy

2 małe czerwone cebule, drobno posiekane

2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

szczypta mielonej kolendry

180 g młodego szpinaku

2 czerwone papryczki chilli, oczyszczone z ziaren i drobno pokrojone

skórka z 1 cytryny

120 g fety, pokruszonej

jogurt grecki, tortille lub pieczone, młode ziemniaki pokrojone w plastry – ewentualnie, do podania

wykonanie:

> Grzyby umyj, osusz i wysmaruj dobrze oliwą.

> Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i na małym ogniu smaż cebulę i czosnek przez około 5 minut aż zmiękną. Dodaj przyprawy i smaż przez kolejne 2 minuty. Przełóż wszystko do dużej miski.

> Umyty szpinak włóż do durszlaka, polej go wrzącą wodą i poczekaj aż “zwiędnie”. Następnie przelej zimną wodą, wyciśnij dobrze a na koniec pokrój go z grubsza.

> Do czosnku i cebuli dodaj szpinak, papryczki chilli, skórkę z cytryny i fetę i dobrze wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

> Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Grzyby umieść na blaszce płaską stroną do góry i grilluj przez około 5 minut. Następnie wyjmij, odwróć grzyby i wypchaj je powstałym nadzieniem. Włóż do piekarnika na około 10 minut.

> Tortille, przed podaniem, podgrzej przez minutę w piekarniku. Grzyby serwuj z łyżką jogurtu greckiego.

Nadziewane grzyby świetnie smakują też z młodymi ziemniakami, pokrojonymi w plasterki, posmarowanymi odrobiną oleju, posolonymi i opieczonymi w piekarniku: