Tags

, , , ,

Przepis na tę tartę to kolejny przepis przejęty od Eweliny. Dzięki Niej też pierwszy raz usłyszałam o Yotamie Ottolenghi i jego przepisach na doskonałe wegetariańskie (chociaż nie tylko) dania. Chwilę później o tym panu usłyszałam ponownie z wielu niezależnych źródeł.

Tarta jest magicznym połączeniem smaków! Słodkiego karmelizowanego czosnku z delikatną dynią i kwaskowatym kremowym serem kozim. Szybko zajęła jedno z czołowych miejsc w moim prywatnym rankigu ulubionych potraw.

Oryginalny przepis ukazał się w cyklu “The New Vegetarian” w “The Guardian” 1 marca 2008: Caramelised garlic tart – Yotam Ottolenghi

składniki:

30 g masła

375 g gotowego ciasta francuskiego

1/2 dyni piżmowej (ok.250 g), obranej ze skórki, oczyszczonej z nasion i pokrojonej na nieduże ok.2 cm kawałki

3 łyżki oliwy

sól i pieprz

2 główki czosnku, ząbki oczyszczone z łupinek

1 łyżka octu balsamicznego

1 1/2 łyżki drobnego białego cukru

1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu

1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku

130 g kremowego sera koziego, bez skórki

2 jajka

100 ml tłustej śmietany 18%

100 ml crème fraîche

wykonanie:

> Przygotuj ciasto francuskie jak do Tarty z pomidorami, serem kozim i serem camembert.

> Dynię rozłóż na blasze, posól i skrop oliwą. Piecz przez ok. 30 minut albo do momentu aż miąższ będzie miękki. Drugim sposobem na przygotowanie dyni jest umycie jej, pokrojenie na plastry o grubości ok. 2 cm, oczyszczenie z nasion, upieczenie a dopiero na końcu, gdy miąższ jest miękki i łatwo odchodzi, obranie z twardej skórki.

> W międzyczasie, na małej patelni zalej ząbki czonsku wodą tak aby całkowicie je zakrywała. Doprowadź wodę do wrzenia, blanszuj czosnek przez około 3 minuty a następnie odcedź. Dodaj 2 łyżki oleju i smaż przez 2 minuty, po czym dodaj ocet balsamiczny i 180 ml wody i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj cukier, posiekane zioła i pół łyżeczki soli i gotuj przez kolejne 10 minut aż większość cieczy wyparuje a ząbki pokryją się gęstym “karmelem”.

> Rozłóż kawałki dyni na upieczonym spodzie. Ser podziel na niewielkie kawałki i poukładaj między kawałkami dynii. Rozprowadź równomiernie ząbki karmelizowanego czosnku.

> Zmieszaj śmietanę i crème fraîche z jajkami. Dodaj pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Całość rozprowadź równomiernie po reszcie składników, tak aby przebijały przez powierzchnię śmietany. Udekoruj kilkoma gałązkami tymianku.

> Piecz przez 35-45 minut w ok.170 C do momentu aż śmietana się zetnie.

> Podawaj z sałatą, np. rukolą polaną odrobiną oliwy z oliwek i posypaną solą morską.

galeria: przygotowanie tarty krok po kroku