Tags

, , , , , , , , , , ,

Przepis na to bardzo kolorowe, nieskomplikowane i smaczne danie pochodzi z magazynu “delicious” (czerwiec 2010).

składniki:

1 średni kalafior, podzielony na różyczki

2 łyżeczki milonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka kurkumy

3 łyżki lekkiej oliwy z oliwek

2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy

6-8 liści curry – świeżych lub suszonych

1 cebula, pokrojona w plastry

1 mała czerwona papryka, pokrojona na nieduże kawałki

1 łyżka startego świeżego imbiru

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 duże zielone chilli, pokrojone w plasterki

125 ml bulionu warzywnego

2 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę

125 g zielonego groszku – świeżego lub mrożonego

wykonanie:

> Różyczki kalafiora włóż do miski, posyp kminem i kurkumą. Dobrze wymieszaj, tak aby kalafior był równomiernie pokryty przyprawami.

> Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z oliwą. Wrzuć do niej kalafiora, gorczycę i liście curry i gotuj przez 5 minut. Obracaj kalafiora dość często aby zmiękł i pokrył się przyprawami.

> Dodaj cebulę i czerwoną paprykę i gotuj przez kolejne 5 minut. Następnie dodaj imbir, czosnek i chilli i smaż intensywnie mieszając (stir-fry) przez jedną minutę. Wlej bulion i dodaj pomidory  oraz groszek. Dopraw do smaku.

> Zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut lub do momentu aż warzywa będą ugotowane. serwuj z ryżem basmati.