Tags

, , , ,

Przepis znalazłam wśród masy luźnych wycinków z pism niekoniecznie kulinarnych, dawno już zapomnianych i odkrytych ponownie dość  niespodziewanie. Jako, że jestem znaną miłośniczką szpinaku😉 nie mogłam go nie wypróbować. Współbiesiadnikowi wielce smakowało!

składniki:

375 g gotowego ciasta francuskiego

30 g masła (do natłuszczenia formy)

400 g liści szpinaku

2-3 łyżki masła

3-4 ząbki czosnku

1 cebula

2 pomidory

ok. 200 g sera feta

100 ml śmietany

100 ml crème fraîche

2 jajka

sól i pieprz

szczypta gałkie muszkatałowej

wykonanie:

> Przygotuj ciasto francuskie jak do tarty z pomidorami, serem kozim i serem camembert.

> W międzyczasie przygotuj masę szpinakową. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle, nie przerywając mieszania. Dodaj oczyszczony i grubo posiekany szpinak. Chwilę duś go na małym ogniu. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową i smaż jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Opcjonalnie można dodać kilka łyżek śmietany a jeśli chcemy żeby masa była bardziej zwarta jedno jajko.

> Masę szpinakową rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skóry, pokrój w grube plastry i ułóż na masie szpinakowej. Fetę pokrój w kostkę i posyp nią pomidory.

> Crème fraîche zmieszaj ze śmietaną. Dodaj jajka i znów wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem. Polej farsz tak aby masa śmietanowa wpłynęła między szpinak i pomidory.

> Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 C