Tags

, ,

Tym genialnie prostym przepisem na przepyszny wegetariański pasztet z selera podzieliła się kiedyś ze mną Ewelina. Smakuje doskonale na kromce dobrego chleba z dodatkiem odrobiny majonezu i pomidorków koktajlowych.

składniki:

1 duży seler

4 cebulki

2 kostki rosołowe (najlepiej grzybowe ale mogą też być warzywne)

1 kostka (250g) masła

1 szklanka wody

4 jajka

1 szklanka bułki tartej

wykonanie:

> Selera zetrzeć na tarce z dużymi otworkami a cebulki pokroić w drobną kostkę.

> W rondlu o grubym dnie rozpuścić kostkę masła, dodać posiekane warzywa i kostki rosołowe a następnie szklankę wody. Gotować ok. 50 minut do godziny, pod przykryciem na umiarkowanym ogniu.

> Powstałą masę zdjąć z ognia i przestudzić przez ok.15 minut. Następnie dodać do niej 4 jajka i dokładnie wszystko wymieszać. Dodać bułkę tartą.

> Blachę (najlepiej podłużną, jak do pieczenia chleba) wyłożyć papierem do pieczenia. Pasztet przenieść do formy. piec ok. 55 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.