Tags

, , , ,

tarta została zainspirowana tym oto przepisem z magazynu “delicious” (czerwiec 2010). zamiast ciasta kruchego użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast większych pomidorów na gałązce użyłam świetnej jakości (a w tym kraju to doprawdy rzadkość!), bardzo aromatycznych pomidorków koktajlowych ze sklepu na rogu – o którym jakieś wzmianki z pewnością, prędzej czy później, na tym blogu się jeszcze pojawią : ). kolejna modyfikacja oryginalnego przepisu to użycie musztardy pełnoziarnistej zamiast dijon.

składniki:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok.375 g)

3 łyżki masła

2 łyżki musztardy (np. Dijon)

12-15 pomidorków koktajlowych

130 g sera camembert

130 g kremowego sera koziego

1 całe jajko

1 żółtko

50 ml creme fraiche

mała garść listków rozmarynu, drobno posiekanych

wykonanie:

> prostokątną blachę wysmaruj roztopionym masłem i wyłóż starannie gotowym ciastem francuskim. ciasto posmaruj pozostałym roztopionym masłem i  wyłóż papierem do pieczenia. następnie rozłóż na papierze tzw. “groszki do pieczenia”, które zapobiegną nadmiernemu wyrastaniu ciasta. tak przygotowaną tartę wstaw do lodówki na ok.20 minut. rozgrzej piekarnik do 180 C. piecz tartę przez 20 minut, po czym usuń papier i groszki i piecz przez kolejne 15 minut lub do momentu gdy ciasto będzie złotobrązowe. wyjmij i odstaw na bok aby tarta mogła odrobinę ostygnąć.

> na dnie tarty rozsmaruj cienką warstwę musztardy. rozłóż równomiernie resztę składników – ser kozi, plasterki pomidorków i ser camembert.

> w niedużym naczyniu zmieszaj razem jajko, żółtko i creme fraiche. następnie dodaj połowę listków rozmarynu, dopraw solą i pieprzem i całość rozprowadź równomiernie po reszcie składników. posyp pozostałym rozmarynem.

> piecz przez około 30 – 35 minut.

galeria: przygotowanie tarty (prawie) krok po kroku