Tags

, , , , , , , , , ,

Przepis na to proste curry to kolejny już przepis zaczerpnięty z książki “200 veggie feasts” Louise Pickford.

składniki:

4 łyżki oleju

1 cebula, pokrojona w plastry

2 ząbki czosnku, drobno pokrojone

2 łyżeczki startego korzenia imbiru

2 łyżeczki mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/4 – 1/2 łyżeczki mielonego chilli

4 dojrzałe pomidory, obrane ze skórki i drobno pokrojone

300 ml wody

500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę

400 g ciecierzycy, namoczonej i ugotowanej lub z puszki

250 g małych pieczarek (button mushrooms)

75 g orzechów nerkowca, nie solonych

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

150 ml jogurtu naturalnego

sól i pieprz

wykonanie:

> Połowę oleju rozgrzej na dużej patelni. Dodaj cebulę, czosnek, imbir, sypkie przyprawy oraz sól i pieprz i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut – aż cebula zmięknie.

> Dodaj pomidory i wodę, zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez następne 15 minut. Dodaj ziemniaki i ciecierzycę, przykryj i gotuj przez kolejne 20 minut.

> W międzyczaie, rozgrzej resztę oleju na drugiej patelni. Dodaj grzyby i smaż na średnim ogniu aż zbrązowieją.

> Dodaj grzyby, nerkowce i świeżą kolendrę do curry i gotuj przez 10 minut. Dodaj jogurt. Wszystko podgrzej ale nie doprowadzaj do wrzenia. Potrawę podawaj z ryżem.