Tags

, , , , , , , ,

przepis na to kari pochodzi za strony magazynu “delicious.“. do pierwotnego przepisu wprowadziłam jedną zasadniczą zmianę – zamarynowałam krewetki w mieszance skórek z cytrusów (limonka i cytryna), czosnku i czerwonego chilli (szczegóły poniżej). zabieg ten dodatkowo wzmocnił bardzo przyjemną, cytrusową kwaskowatość tego dania.

składniki:

2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

1 duża czerwona cebula, pokrojona w plastry

1 – 2 ząbki czosnku

1 łyżka pasty harissa

1 puszka (400 g) pokrojonych pomidorów

1/2 łyżeczki drobnego białego cukru

1 łyżeczka octu z czerwonego wina

400 g ciecierzycy (czyli około 200 g suchej, pozostawionej do namoczenia przez kilka godzin a następnie ugotowanej w osolonej wodzie)

200 g surowych krewetek* królewskich, obranych i oczyszczonych

garść posiekanej świeżej kolendry

trochę soku z limonki

ryż, do podania

* składniki “marynaty” do krewetek: skórka otarta z 1 całej limonki, skórka z 1/2 cytryny, 1/2 drobno posiekanej czerwonej papryczki czilli, 1 drobno posiekany ząbek czosnku. całość wymieszać w miseczce z krewetkami ponacinanymi wzdłuż grzbietów. miseczkę przykryć i wstawić na ok.45 minut/1 godzinę do lodówki.

wykonanie:

> rozgrzej olej na patelni na niewielkim ogniu i smaż cebulę przez około 5 minut lub do momentu aż zmięknie.

> dodaj czosnek i pastę harissa i smaż przez kolejne 2 minuty.

> dodaj pomidory, cukier i ocet. dopraw do smaku solą i pieprzem i doprowadź sos do wrzenia.

> dodaj cieciorkę. gotuj wszystko na małym ogniu przez kolejne 10 minut. następnie dodaj krewetki i gotuj do momentu aż zrobią się różowe – nie dłużej bo staną się “gąbkowate.”

> dodaj garść posiekanej kolendry i wyciśnij trochę soku z limonki.

> potrawę serwuj posypaną listkami świeżej kolendry, z ryżem ugotowanym na sypko oraz ćwiartką limonki.

galeria: przygotowanie kari krok po kroku