Tags

, , , , , ,

Zupa-krem z selera z dodatkiem curry to kolejny pomysł zaczerpnięty z książki “330 Vegetarian Recipes for Health”. Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania. Podana z grzankami z bagietki (np. z serem i świeżym tymiankiem) tworzy bardzo sycące danie.

składniki:

2 łyżeczki oliwy

1 cebula, posiekana

1 por, umyty i pokrojony na plastry

675 g selera naciowego pokrojonego na plasterki

1 łyżeczka średnio lub bardzo ostrego curry

225 g nieobranych ziemniaków, umytych i pokrojonych w kostkę

900 ml bulionu warzywnego

1 torebeczka bouquet garni

2 łyżki świeżych ziół, posiekanych; ja użyłam natki pietruszki

nasiona oraz młode liście selera, do dekoracji

wykonanie:

> W sporym rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, pora i selera, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu.

> Dodaj curry i gotuj przez kolejne 2 minuty.

> Dodaj ziemniaki, bulion i bouquet garni. Przykryj i zagotuj. Gotuj dalej na małym ogniuprzez 20 minut do momentu aż warzywa zmiękną.

> Usuń bouquet garni i odstaw zupę na chwilę na bok aby przestygła.

> Zmiksuj zupę przy użyciu “żyrafy”. Dodaj zioła, dopraw do smaku i znów zmiksuj. Podgrzej zupę, nalej porcje do miseczek i udekoruj listkami selera.