Tags

, , , , ,

przepis na tę tartę z masą pomidorków koktajlowych, mozzarelli i w oryginalnym założeniu posypaną listkami świeżej bazylii znalazłam w magazynie “delicious” z lipca 2009 roku pośród przepisów na inne francuskie ciasta, tarty i kisze – “Raymond Blanc’s perfect pastry”.

Blanc poleca ten przepis w szczególności na letnie miesiące, kiedy pomidory smakują zdecydowanie najlepiej. mnie naszła ochota na to letnie danie w środku zimy i dzięki doskonałym pomidorkom koktajlowym z naszego lokalnego sklepu nie narzekałam na efekt końcowy : )

przepis można łatwo urozmaicić poprzez rozsmarowanie tapenady z czarnych oliwek na podpieczonym cieście francuskim lub poprzez dodanie odrobiny drobno posiekanego czosnku do cebulowo-tymiankowej mieszanki. według Blanca ciekawym pomysłem wydaje się też użycie pesto lub dodanie kilku filecików anchois – sugestie z pewnością warte wypróbowania : )

składniki:

mąka pszenna, do rozwałkowania ciasta

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 500 g)

1 cebula, posiekana w kosteczkę

4 łyżeczki listków świeżego tymianku

4 łyżki oliwy

600 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki

250 g kuleczek baby mozzarelli, przekrojonych na połówki

16 czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na połówki

garść świeżych liści bazylii (z braku świeżej bazylii, użyłam kolendry)

2 łyżki oliwy extra-virgin

wykonanie:

> prostokątną blachę wysmaruj roztopionym masłem i wyłóż starannie gotowym ciastem francuskim. ciasto posmaruj pozostałym roztopionym masłem i  wyłóż papierem do pieczenia. następnie rozłóż na papierze tzw. “groszki do pieczenia”, które zapobiegną nadmiernemu wyrastaniu ciasta. tak przygotowaną tartę wstaw do lodówki na ok.20 minut. rozgrzej piekarnik do 180 C. piecz tartę przez 20 minut, po czym usuń papier i groszki i piecz przez kolejne 15 minut lub do momentu gdy ciasto będzie złotobrązowe. wyjmij i odstaw na bok aby tarta mogła odrobinę ostygnąć.

> do patelni wlej połowę oliwy i podsmaż cebulę wraz z tymiankiem aż będzie miękka ale nie zacznie brązowieć. dopraw solą i pieprzem.

> rozłóż równomiernie cebulę na przygotowanym spodzie. przykryj gęstą  warstwą połówek pomidorków.

> pomidorki skrop resztą oliwy a następnie piecz przez ok. 12 min. w piekarniku rozgrzanym do 230C.

> wyjmij tartę z piekarnika. na upieczonych pomidorkach rozłóż kuleczki mozzarelli i oliwki. całość włóż z powrotem do piekarnika na około 2-3 min. lub do momentu aż ser się delikatnie roztopi.

> wyjmij tartę z piekarnika i odstaw na 5 minut. przed podaniem posyp ją listkami świeżej bazylii i skrop oliwą extra-virgin.