Tags

, , , , ,

Jestem wielką fanką kremowych zup. Przepis na ten krem z marchwi pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kucharskich z przepisami na smaczne, łatwe i szybkie potrawy wegetariańskie – “330 Vegetarian Recipes for Health” (edited by Nicola Graimes, wyd. Hermes House). Oprócz tytułowych 330 przepisów wielkim plusem tej pozycji jest obszerny “przewodnik” po składnikach kuchni wegetariańskiej.

składniki:

450 g marchwi

1 łyżka oleju słonecznikowego

3 łyżki masła

1 cebula, posiekana

1 łodyga selera naciowego + kilka bladozielonych listków wraz z czubkami łodyg

2 małe ziemniaki, obrane

1 litr bulionu warzywnego

2 – 3 łyżeczki mielonej kolendry

1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

200 ml mleka

sól i świeżo zmielony pieprz

wykonanie:

> Obierz marchew i pokrój na nieduże kawałki. W sporym rondlu rozgrzej olej i 2 łyżki masła. Podsmaż cebulę na delikatnym ogniu przez około 3-4 minuty aż delikatnie zmięknie ale nie pozwól by zrobiła się brązowa.

> Pokrój selera na plasterki a ziemniaka w kostkę. Dodaj do cebuli i gotuj przez kilka minut po czym dodaj marchew. Gotuj dalej na niedużym ogniu przez ok. 3-4 minuty mieszając.

> Przykryj rondel i jeszcze delikatnie zredukuj ogień, pozwól warzywom się “spocić” przez kolejne 10 minut. Wstrząśnij rondlem lub zamieszaj warzywa od czasu do czasu, tak aby nie przywarły do dna.

> Dodaj bulion i doprowadź go do wrzenia. Połowicznie przykryj rondel i gotuj na wolnym ogniu 8-10 minut aż marchew i ziemniaki będą miękkie.

> W międzyczasie oderwij 6-8 listków selera a resztę pozostawionych czubków selerowych łodyg drobno posiekaj (ok. 1 łyżka). Na małej patelni rozpuść pozostałe masło i smaż mieloną kolendrę przez około 1 minutę mieszając okazjonalnie.

> Zmniejsz ogień pod patelnią i dodaj posiekane czubki łodyg i świeżą kolendrę, smaż przez kolejną minutę. Odstaw na bok.

> Zmiksuj zupę przy użyciu blendera. wlej do niej mleko i kolendrową mieszankę. Dopraw do smaku i podgrzej. Serwuj udekorowaną listkami selera.

> Aby zupa była nieco bardziej pikantna, chwilę przed podaniem dodaj odrobinę soku z cytryny.