Tags

, , , , , , ,

Przepis pochodzi z zeszytu “Spotkanie z imbirem” będącego cześcią kolekcji “Nowa kuchnia polska. Spotkania z przyprawami” – dodatku do gazety wyborczej.

składniki:

75 dag marchwi

1 posiekana cebula

1 łyżka startego imbiru

3,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego

2 łyżki oleju

1/2 szklanki soku z pomarańczy

1/2 szklanki śmietany 36 %

cynamon, sól, pieprz

kromka chleba typu cebularz

1 łyżka oliwy z oliwek

natka pietruszki (opcjonalnie)

wykonanie:

> Marchew obierz i pokrój na niewielkie kawałki.

> W dużym rondlu podgrzej olej, dodaj cebulę oraz imbir i smaż 5 minut, aż cebula będzie szklista.

> Dodaj bulion i pokrojoną marchew. Przykryj i gotuj na małym ogniu około 30 minut, aż marchew będzie miękka. Ostudź i zmiksuj.

> Przelej do garnka, dodaj sok pomarańczowy i śmietanę. Podgrzej i dodaj cynamon, dopraw do smaku solą i pieprzę.

> Kromkę chleba pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na łyżkce oliwy.