Tags

, , , , ,

Przepis pochodzi z mini-książeczki Pascala Brodnickiego “po prostu mi to ugotuj!” dołączanej kiedyś do produktów firmy knorr.

To moja ulubiona, póki co, pomidorówka – gęsta (dzięki rozgotowanej bułce) i aromatyczna. Najlepiej smakuje w lecie, gdy można dostać duże, mięsiste i cudownie pachnące pomidory. Jako dodatek dobrze sprawdzają się grzanki z serem – na zdjęciu grzanki z camembertem.

składniki:

2 kostki rosołowe (warzywne lub drobiowe)

2 łyżki oliwy

2 duże posiekane cebule

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1,5 – 2 kg obranych ze skórki i posiekanych pomidorów

1 łyżka cukru

1 mała czerstwa ciabatta (100 g), pokrojona na kromki i zrumieniona w opiekaczu

1 łyżeczka suszonej bazylii

1/4 szklanki posiekanych listków świeżej bazylii

wykonanie:

> Zagotuj 2 litry wody, wrzuć kostki rosołowe, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę.

> Oliwę wlej do rondla, na zimną wrzuć cebulę, zeszklij, stale mieszając drewnianą łyżką (2 – 3 minuty). Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, smaż minutę. Wrzuć pomidory, smaż 5 minut, zalej bulionem, wsyp cukier, wymieszaj z porwanymi na kawałki grzankami.

> Dodaj suszoną bazylię, podgrzewaj, mieszając, aż ciabatta się rozgotuje i zagęści zupę.

> Przed podaniem przypraw zupę do smaku solą i pieprzem, posyp bazylią.

galeria: “A rough photo-guide to tomato soup”